voorkom-ongevallen-op-steiger-2 (002)

Wat houdt de nieuwe regelgeving omtrent opbouwen rolsteigers in?

Per 1 januari 2018 is de nieuwe regelgeving voor de opbouw van een rolsteiger in gegaan, deze regelgeving geldt ook voor rolsteigers die voor deze datum zijn aangeschaft. Wil je een rolsteiger kopen? Houd hier dan rekening mee. In dit artikel leggen wij uit wat het precies inhoudt.

Voorloopleuningen

De nieuwe regelgeving geeft aan dat een werkplatform pas mag worden geplaatst als er een leuning op heuphoogte is aangebracht voor dat platform. Dit is niet te doen met de oudere systemen die gebruik maken van horizontale en diagonale schoren omdat deze te hoog moeten worden geplaatst. Om aan deze eisen te voldoen zijn er voorloopleuningen ontwikkeld. deze leuningen moeten de horizontale en diagonale schoren vervangen. Bij een vrijstaande rolsteiger heb je minimaal twee voorloopleuningen nodig, aan elke lange zijde één. Bij een rolsteiger die dicht tegen een gevel staat heb je er genoeg aan één. Telkens als een nieuw werkplatform moet worden geplaatst moeten eerst de voorloopleuningen worden aangebracht. Een voordeel van deze leuningen is dat het veel minder weegt dan al die andere schoren samen en dat het veel minimaler in grootte is, daarom is het veel makkelijker te vervoeren.

Oudere rolsteigers

Nieuwe rolsteigers hebben nu van zichzelf al deze voorloopleuningen. Oudere rolsteigers hebben deze simpelweg niet, maar als je ze wilt gebruiken ben je toch verplicht om ze te hebben. Je kan in principe eenvoudig één of meerdere voorloopleuningen aanschaffen. Deze kun je dan als aanvulling gebruiken en je kan ze dan vervangen voor de traditionele schoren als het platform eenmaal geplaatst is. Uiteraard maakt niet elk merk gebruik van dezelfde maten, de meeste merken hebben speciaal hiervoor conversiekits gemaakt.

voorkom-ongevallen-op-steiger (002)

Gevolgen

De SZW (onderdeel van ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft in 2011 gevraagd om nieuwe en betere systemen te ontwikkelen om het veilig werken met rolsteigers te verbeteren, vooral voor het op- en afbouwen. In 2016 is in het magazine A-blad Rolsteigers vermeld dat per 1 januari 2018 de nieuwe regelgeving in zou gaan. Mocht u in staat zijn om op een andere veilig manier het valgevaar te verkleinen, dan bent u daar vrij in. Als het SZW constateert dat er valgevaar is zullen ze nooit concessies doen, in het ergste geval zal worden overgegaan tot het stilleggen van de werkzaamheden en het opleggen van een boete.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *